Ingrediënten (voor 8 personen)
- Assortiment vis en schaaldieren naar keuze :
- zalm, zeeduivel, kabeljauw, roodbaars, tonijn, tong,…
- scampi’s, langoustines, sint-jacobsnootjes,...
- 12 dl groentebouillon (of visfumet)
- 1200 g aardappelen (vastkokend)
- 40 g zoute ansjovisfilets (op olie)
- 500 g kerstomaten
- 1 courgette
- 1 rode paprika
- 1 gele paprika
- 1 à 2 chilipepers (naar keuze)
- 2 dikke uien
- 2 teentjes look
- 4 takjes oregano
- 4 takjes tijm
- 2 takjes rozemarijn
- 4 blaadjes laurier
- enkele takjes verse basilicum
- 600 g tomatenpulp (blik of brik)
- 80 g tomatenpuree (geconcentreerd)
- scheutje olijfolie
Bereiding
•
Verwarm een portie groentebouillon of visfumet.
•
Schil de aardappelen en
snij ze in kleine blokjes van ongeveer 1cm.
•
Pel de ui en snij in grove
snippers. Plet de gepelde teen look tot pulp.
•
Verwijder de pitjes uit het
stuk rode chilipeper en hak fijn.
•
Gebruik een ruime stoofppot
of een ruime pan met opstaande rand.
• Schenk er een bodem olijfolie in en verhit ze op een matig vuur.
• Voeg hier de verse kruiden toe, zodat deze hun smaak afgeven aan de olijfolie.
• Stoof de stukjes aardappel
in de olie.
•
Voeg de uisnippers, look en
chilipers toe
en roer alles mooi door elkaar.
•
Snij de rode en de gele
paprika in hapklare stukken en doe ze mee in de pot.
• Beng alles goed door elkaar.
•
Snij de courgette ongeschild in kleine blokjes van ongeveer 1cm.
•
Spoel de kerstomaten en
halveer ze.
• Stoof de stukjes tomaat en courgette mee met de rest.
•
Voeg de geconcentreerde
tomatenpasta en tomatenpuree toe
• Roer opnieuw voorzichtig alles door.
•
Giet de warme
groentebouillon (of de visfumet) over het geheel van groenten.
•
Voeg peper en zout toe.
Zout, onder de vorm van zoute ansjovisfilets. Hak de zilte visjes fijn,
alvorens ze de pot in gaan.
•
Zet het vuur op een laag vuurtje
en laat rustig verder pruttelen onder deksel.
•
Voeg een kwartiertje voor
serveren de stukken vis en schaaldieren mee in de stoofpot.
•
Zet het deksel op de pot en
laat de bereiding een kwartier zacht sudderen.